fbpx

Het prosumententarief vermijden met een bidirectionele meter

Het prosumententarief is een doorn in het oog van de eigenaars van zonnepanelen. Het is een namelijk om energie op het net te plaatsen bij productie, als om energie af te nemen bij consumptie. Prosumenten zorgden met andere woorden voor een extra belasting van het net, zonder hiervoor te moeten betalen. Deze ongelijkheid wordt door het prosumententarief recht getrokken. Er is echter een mogelijkheid om deze te omzeilen.

Het prosumententarief kan u vermijden. Als de teller (de traditionele schijf) vervangen wordt door een bidirectionele meter, betaalt u enkel en alleen wat u verbruikt. Het meet wat u afneemt en injecteert los van elkaar. Wanneer de door de zonnepanelen opgewekte stroom direct wordt verbruikt, registreert de meter niets.

De bidirectionele meter zal dus meten wat u afneemt en wat u injecteert op het net volledig apart. De plaatsing hiervan gebeurt door de distributienetbeheerder. De investering wint u gemiddeld op minder dan één jaar terug.

Het verschil met de digitale meter (of slimme meter) is dat de distributienetbeheerder uw verbruik niet van op afstand kan aflezen. De bidirectionele meter meet dus enkel en alleen maar en bevat geen software.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email