fbpx

Bidirectionele meter, de moeite waard?

Vanaf 2019 zullen slimme meters geleidelijk aan de traditionele elektromagnetische meters vervangen. De nieuwe digitale meters draaien niet meer terug. Betekent dat minder rendement voor je zonnepanelen?

De uitrol van slimme meters (smart meters) wordt ons opgelegd door de Europese Unie. De doelstelling is om tegen 2020 80% van de elektromagnetische meters te vervangen. In Vlaanderen start de operatie in 2019 en tegen 2022 moet één gezin op drie er één in huis hebben, waaronder de eigenaars van zonnepanelen. In Wallonië was het oorspronkelijk de bedoeling dat 80% van de gezinnen in orde moest zijn tegen 2034. Die doelstelling is intussen naar beneden bijgestuurd: de installatie van een slimme meter zal er enkel verplicht zijn voor grote verbruikers (6.000 kWh en meer) en voor eigenaars van een fotovoltaïsche installatie van 5 kWe. In Brussel loopt momenteel een test met 5.000 tellers.

Wat is een slimme meter?

Eenvoudig gezegd: een digitale meter met een elektronische display. Maar het toestel doet meer dan meten hoeveel energie je verbruikt en hoeveel je aan het net teruggeeft. Het communiceert ook je verbruik aan je netwerkbeheerder. Gedaan dus met meterstanden te noteren en door te geven. Ook informatie over de spanning of veranderingen in de sterkte van je aansluiting worden automatisch doorgestuurd. Je kunt het toestel ook van op afstand aan- en uitschakelen. Omdat de slimme meter je in real time informeert over je verbruik, zullen energieleveranciers hun voorschotbedragen kunnen optimaliseren, waardoor minder consumenten achteraf een zware afrekeningsfactuur krijgen.

De slimme meter draait niet terug

Eigenaars van zonnepanelen vrezen dat ze door de slimme teller niet langer zullen kunnen profiteren van het compensatiemechanisme van de terugdraaiende teller. De netwerkbeheerders spreken dat tegen: volgens hen zal de omschakeling naar de digitale teller het principe van de wettelijk voorziene compensatie en dus het rendement van je zonnepanelen niet aantasten. Ook zonder terugdraaiende teller behoud je dus het recht op compensatie. Het proefproject dat momenteel in Brussel loopt met een bidirectionele meter, bewijst dit. Het verbruik van energie en de hoeveelheid die je opnieuw injecteert in het net worden apart gemeten. De compensatie wordt berekend door de hoeveelheid teruggegeven energie af te trekken van de verbruikte energie (nvdr: deze compensatie zal in Brussel in 2020 verdwijnen, maar dat verlies wordt goedgemaakt door groenestroomcertificaten.).

De slimme meter werkt volgens hetzelfde principe als de bidirectionele meter in Brussel: hij telt afzonderlijk de verbruikte energie en de energie die je weer in het net injecteert. Het verschil tussen beide waarden is wat wordt gefactureerd. Alles gebeurt automatisch: de berekening van het verschil en het doorgeven aan je energieleverancier.

Goed om te weten: het verbruik dat wordt geregistreerd door de slimme meter zal afwijken van de teller van je zonnepanelen. Waarom? Een deel van de geproduceerde energie bereikt nooit het distributienet omdat ze onmiddellijk verbruikt wordt. Met andere woorden: de slimme meter geeft enkel aan wat je aan het net teruggeeft (na afhouding van uw onmiddellijke verbruik), terwijl de meter van je zonnepanelen je totale energieproductie laat zien.

Samengevat: niet de slimme meter, maar politieke beslissingen zijn verantwoordelijk voor het verdwijnen van de compensatiemechanismen. Wil je niet afhankelijk zijn van eventuele wijzigingen door de overheid, dan kan je nog altijd een thuisbatterij installeren. Indien u hieromtrent meer informatie wenst, kunnen wij vrijblijvend langskomen om uw huidige situatie te bekijken. Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!