fbpx

Eigenaars zonnepanelen verspillen massaal stroom

Door de prachtige en zonnige zomer die we afgelopen jaar hebben gehad, zitten veel mensen met een overschot aan energie. In het huidige systeem is er geen vergoeding voorzien voor wie ‘in min gaat’. Eigenaars van een zonne-installatie gaan daarom op zoek om elektriciteit te verbruiken om zo ergens anders te besparen. Nu lukt dit nog. Maar daar komt verandering in.

Vanaf 1/07/2019 start de uitrol van de ‘digitale meter’. Die zal ervoor zorgen dat de registratie van afname en injectie los van elkaar gebeurt. Op die manier valt het voordeel van de terugdraaiende teller weg. Net dát is een heikel punt voor de eigenaars van zonnepanelen. Voor velen zal de komst van de digitale meter niet voordeliger zijn.

Waarom? Vaak ligt het zwaartepunt van het verbruik ’s morgens en ’s avonds. Overdag zijn veel mensen gaan werken, de kinderen zijn naar school,… Op het moment dat het directe verbruik wordt verhoogd (dus dat zoveel mogelijk stroom in het huis blijft), zal de consument voordeel uit de digitale meter halen.

Thuisbatterijen stimuleert dat directe verbruik. Het verschil tussen opwekkingskracht van de zonnepanelen en het verbruik van het huis (diepvries, ijskast, modem,…) verdwijnt in de batterij. Die gratis stroom wordt terug gebruikt op het moment dat de zonnepanelen geen productie meer hebben (wanneer de zon weg is of het bewolkt is,…). Op die manier gaat het rendement van de zonnepanelen sterk omhoog daar de gratis stroom ook ’s avonds aanwezig is.

Wat de thuisbatterijen opslaan, gaat dus niet naar het net. Doordat het net dan ook niet als grote batterij wordt gebruikt, valt ook het prosumententarief weg. Met de invoering van de digitale meter zullen mensen wel vergoed kunnen worden voor de stroom die ze produceren. Hoe hoog die vergoeding zal liggen is nog niet duidelijk. Is die lager dan de kost van elektriciteit, dan valt dit systeem voor velen duurder uit. Met andere woorden is het voordeliger om stroom op te slaan en deze te verbruiken op het moment dat er geen productie is.