fbpx

De gevolgen van de digitale meter

Het prosumententarief staat onder druk. De overheid is zich aan het klaarmaken om de transitie naar de digitale meter in de zetten. Het grootste gevolg daarvan zal voor de eigenaars van zonnepanelen zijn. Het prosumententarief zal worden hervormt, een overzicht:

De digtale meter zal uw afname en injectie op het net los van elkaar registreren. De analoge terugdraaiende teller is dus aan zijn laatste stappen bezig. Dit zorgt ervoor dat de forfaitaire vergoeding zal vervallen. De transparantie die de teller zal bieden, laat de distributienetbeheerders toe om uw werkelijke gebruik & verbruik van het net te registreren. Daardoor zal er geen prosumententarief meer verrekend worden op uw eindfactuur. Uw afname zal worden geregistreerd aan het gangbare tarief.

Het doel hiervan is het directe verbruik te stimuleren. Dit wil zeggen verbruiken op het moment dat er wordt opgewekt (uw wasmachine, uw warm water, uw vaatwas,… laten verbruiken doorheen de dag). Op die manier vergroot u het rendement van de zon en wordt het net ook in mindere mate belast. Dit systeem is als zonnepaneel-eigenaar zeer interessant op het moment dat u een thuisbatterij aan uw installatie toevoegd.

Een batterij is een verbruiker van overtollig stroom. ‘s Avonds geeft deze batterij terug zijn stroom af waardoor uw afname van het net zeer beperkt is. Daardoor vergroot u het rendement van uw PV-installatie enorm en heeft u een reële besparing zonder dat er een soort van belasting bijkomt.

Door de modulaire batterij die wij aanbieden, kunnen we een batterij op maat aanbieden. Dit laat toe om de kostprijs voor een batterij naar een betaalbaar niveau te brengen.